Cardiologie

HOME/Hoe werkt het hart?

Hoe werkt het hart?

Het hart; letterlijk van levensbelang
Het hart is een ingewikkeld maar erg belangrijk orgaan. We kunnen niet zonder hart en het is dan ook letterlijk en figuurlijk van levensbelang. De belangrijkste functie van het hart is ervoor zorgen dat we een voldoende hoge bloeddruk hebben. Door deze druk kan het bloed rondgepompt worden en krijgen al onze weefsels en organen  via het bloed zuurstof en voedingsstoffen.

Het hart als pompsysteem
Een hart is zo gemaakt dat het kan fungeren als een pompsysteem om ons bloed rond te pompen. Het bestaat uit twee delen: een deel dat bloed aangeleverd krijgt en een deel dat het bloed vervolgens weer verder pompt. De rechterhelft van ons hart ontvangt bloed vanuit het lichaam en pompt het  naar de longen. In de longen wordt ons bloed van zuurstof voorzien. De linkerhelft van het hart ontvangt daarna het zuurstofrijke bloed vanuit de longen en pompt dit verder ons lichaam in.

Beide helften van het hart, zowel de linker- als de rechterhelft, hebben dezelfde opbouw. Ze bestaan uit een atrium (ook boezem genoemd) en een ventrikel (ook wel kamer genoemd). Tussen boezem en kamer zit een klep die ervoor zorgt dat het bloed niet zomaar tussen beide delen heen en weer kan stromen.

De beide boezems ontvangen het bloed vanuit het lichaam of longen. De beide kamers krijgen het bloed vervolgens aangeleverd vanuit de boezems. Als laatste wordt het  bloed vanuit de kamers ons lichaam ingepompt.

De precieze werking van de boezems
De rechterboezem van het hart ontvangt zuurstofarm bloed vanuit het lichaam. Dit bloed heeft onze organen en weefsels van zuurstof en voedingsstoffen voorzien. Als er voldoende bloed in de boezem verzameld is, opent de klep tussen boezem en kamer. Hierdoor kan het bloed naar de kamer stromen.

Het bloed kan alleen de kamer in stromen doordat de hartspier op dat moment ontspant, waardoor er ruimte ontstaat. Als de kamer gevuld is met bloed trekt de hartspier weer samen. Dit zorgt ervoor dat de druk in de rechterkamer toeneemt. Door deze druk opent de klep tussen de rechterkamer en de longslagader. Het zuurstofarme bloed stroomt naar de longen waar het opnieuw van zuurstof en voedingsstoffen voorzien wordt.

Het zuurstofrijke bloed stroomt vervolgens vanaf de longen naar de linkerboezem. De linkerkant van het hart werkt hetzelfde als de rechterkant. Het bloed stroomt van de linkerboezem naar de linkerkamer. Vervolgens wordt het zuurstofrijke bloed met grote kracht vanuit de kamer de grote lichaamsslagader (aorta) in geperst om ons lichaam van zuurstof- en voedingsstoffen te voorzien.

Als er iets mis gaat…
Het is belangrijk dat alle onderdelen van het hart, zowel kamers als boezems, op de juiste manier samenwerken. Als er iets niet klopt heeft dit gevolgen voor het functioneren van het hart. Het bloed kan dan mogelijk niet goed rondgepompt worden en ons lichaam krijgt een tekort aan voedingsstoffen en zuurstof.

Met behulp van een hartecho kunnen we in kaart brengen hoe groot de kamers en de boezems zijn en hoe dik de wanden zijn. Ook kunnen we bekijken of de kleppen in het hart en het hart zelf nog wel goed werken.

Niet alleen de ‘binnenkant’ van het hart kan voor problemen zorgen, ook met de aansturing van het hart kan iets niet goed zijn. Het samentrekken van het hart wordt geregeld door de zogenaamde sinusknoop. Deze knoop zendt elektrische pulsen uit die ervoor zorgen dat de verschillende onderdelen van het hart met de juiste snelheid en in de juiste volgorde samentrekken. Een stoornis in deze geleiding kan gemeten worden met behulp van een elektrocardiogram (ECG).
Onze Service