Honden hebben regelmatig last van de oren. De oorzaak is vaak een bacteriële infectie, maar ook gisten of oormijten kunnen een rol spelen. Daarnaast kan er sprake zijn van iets wat niet in het oor thuishoort, denk bijvoorbeeld aan een grasaar.
Een niet al te frisse lucht uit de bek van je hond kan meerdere oorzaken hebben. Een aantal ervan kunnen erg pijnlijk en vervelend zijn voor je hond en hebben behandeling nodig.
Niet of slecht eten kan tal van oorzaken hebben. Deze oorzaken kunnen variëren van een vrij onschuldig maagdarmvirusje tot een serieus onderliggend probleem als nier- of leverfalen.
Als het slecht eten lang aanhoudt of als je hond daarnaast ook ziek is, is een behandeling in de meeste gevallen noodzakelijk.
Als je hond mank loopt betekent dit dat hij/zij pijn heeft aan één van de poten. Soms kun je het even aankijken, soms moet je hond behandeld worden. Dit kan variëren van een pijnstiller, tot het maken van röntgenfoto's tot zelfs het uitvoeren van een orthopedische operatie.
Te lange nagels zijn vervelend voor je hond. Je kunt de nagels van je hond dan knippen. De duimnagels en nagels van eventuele wolfsklauwtjes moeten meestal vaker geknipt worden, omdat deze niet slijten tijdens het lopen.
Is je hond stijf als hij lang gelegen heeft?
Stram bij het opstaan, maar gaat het beter als hij eenmaal op gang is?
Dit kan wijzen op artrose,
een pijnlijke aandoening die regelmatig voorkomt bij de wat oudere hond.
Diarree is een vervelend probleem voor zowel eigenaar als hond. De oorzaak kan een simpel maagdarmvirusje zijn, maar er kunnen ook parasieten of zelfs ernstigere onderliggende maagdarmproblemen aan ten grondslag liggen. Als de diarree lang aanhoudt, of als je hond ziek is, is behandeling noodzakelijk. Ook als er veel bloed bij de ontlasting zit is heeft je hond een behandeling nodig. Er is sprake van veel bloed als de ontlasting de kleur van kersensap heeft. Een klein sliertje bloed bij de ontlasting is kan meestal geen kwaad.
Zit je hond steeds te persen maar komt er niets? Dan kan het zijn dat je hond geobstipeerd is. Dit kan gevaarlijk zijn en heeft vaak snel behandeling nodig.
Wormenbesmetting komen veel vaker voor dan je denkt, maar dit is niet altijd zichtbaar voor ons. Goed ontwormen is nodig om de gezondheid van je hond, jezelf en je gezin te waarborgen.
Afvallen is over het algemeen niet normaal, ook niet als je hond ouder wordt. Meestal is een onderliggend probleem de oorzaak van het afvallen en is verder onderzoek nodig om te achterhalen wat er aan de hand is. De behandeling wordt hier vervolgens op afgestemd.
Braken komt regelmatig voor en hoeft niet altijd te betekenen dat je hond ook echt ziek is. Toch kan braken een serieus teken zijn dat je hond iets mankeert.
Je hond heeft een behandeling nodig als het braken lang aanhoudt of als je hond naast het braken ook ziek is.
Schuurt je hond met zijn kont over de grond? En doet hij dit steeds vaker? Mogelijk heeft je hond dan last van zijn anaalklieren.
Bloedverlies uit de vulva kan heel onschuldig zijn en wijzen op een gewone loopsheid. Als het langdurig aanhoudt of als de uitvloeiing pussig wordt kan er sprake zijn van een baarmoederontsteking.
Hier kan je hond erg ziek van worden en snel ingrijpen is dan ook noodzakelijk. Symptomen die op een baarmoederontsteking kunnen wijzen zijn sloomheid, veel drinken, veel plassen en braken.
Gele of groene uitvloeiing uit de penis kan duiden op een voorhuidontsteking. Dit kan een vrij onschuldig fenomeen zijn, maar in een aantal gevallen is behandeling toch noodzakelijk.
Castratie en sterilisatie zijn de meest uitgevoerde operaties binnen een dierenartsenpraktijk. Het is belangrijk om bij beide operaties een weloverwogen beslissing te maken in het belang van je huisdier.
Wij helpen je graag bij het maken van een juiste beslissing.
Plots in huis gaan plassen kan verschillende oorzaken hebben. Meestal is dit prima behandelbaar maar voor de behandeling is het wel belangrijk de precieze oorzaak te achterhalen.
Als je hond plots veel kleine plasjes doet kan dit duiden op een blaasontsteking. Een blaasontsteking kan erg vervelend zijn voor je hond en indien niet behandeld tot flinke problemen leiden.
Een goede diagnose en snelle behandeling zijn gewenst in het belang van je hond.
Veel drinken en veel plassen is een symptoom dat serieus genomen moet worden. In veel gevallen is het een aanwijzing voor een serieus onderliggend probleem, zoals nierproblemen, suikerziekte, ziekte van Cushing of een baarmoederontsteking.
Als je hond (plots) veel drinkt en veel plast wacht dan niet te lang met naar de dierenarts gaan.
Zit je hond veel te persen maar komt er niets? Mogelijk zit je hond dan verstopt. Deze verstopping moet zo snel mogelijk verholpen worden om verder schade (aan o.a. nieren) te voorkomen!
Als je hond plots bloed bij de urine heeft kan dit duiden op een blaasontsteking, maar ook op bijvoorbeeld blaasstenen, blaastumoren en andere (ernstige) aandoeningen.
Indien de oorzaak niet aangepakt wordt kan dit tot flinke problemen leiden.
Een goede diagnose en snelle behandeling zijn gewenst in het belang van je hond.
Jeukklachten komen helaas vaak voor bij de hond. De oorzaken kunnen erg divers zijn en zijn niet altijd makkelijk te vinden.
Om de jeuk goed aan te kunnen pakken is vaak verder onderzoek noodzakelijk. Het doel is om met de juiste medicatie je huisdier zo snel mogelijk klachtenvrij te krijgen.
Veel haar verliezen is over het algemeen een onschuldig fenomeen, dat onderdeel is van de rui. Soms kan het haarverlies zich echter concentreren op de bepaalde plekken of zie je dat de vachtstructuur van je hond verandert. In dat geval kan verder onderzoek verstandig zijn.
Bultjes en knobbeltjes komen regelmatig voor. Ze kunnen variëren van een heel onschuldig wratje tot een akelige tumor. Het aanprikken van het bultje leidt in de meeste gevallen tot een diagnose. De behandeling is vervolgens helemaal afhankelijk van het type bultje.
Vlooien zijn zowel voor je hond als voor jezelf een vervelende bron van irritatie en overlast. Wist je dat het overgrote deel van de vlooien niet eens op je hond, maar in de omgeving zit? Bijvoorbeeld in de mand waar hij vaak ligt, maar ook op de bank en in het kleed.
Om een vlooienplaag te voorkomen is het belangrijk om je hond regelmatig te ontvlooien met een goed werkend product.
Teken zijn parasieten die zich vastbijten in de huid van de hond. Teken zuigen bloed en kunnen zo vervelende ziektes overbrengen op mens en dier. Het is dus belangrijk je huisdier goed te beschermen tegen teken. Wanneer je je hond mee naar het buitenland neemt is preventie tegen teken extra belangrijk. Ziektes overgebracht door teken uit het buitenland kunnen levensbedreigend zijn.
Als de dierenarts een hartruis gehoord heeft bij je huisdier, wil je graag weten wat dit inhoudt voor jou en je maatje. Lees hier wat een hartruis precies is en wat het betekent.
Als je hond plots flink gaat hoesten en ziek is, kan dit duiden of besmettelijke hondenhoest maar ook wijzen op bijvoorbeeld een onderliggend hart/longprobleem. Goede diagnostiek is belangrijk om je hond de juiste behandeling te geven.
Ook als je graag een tweede mening wilt kun je bij ons terecht. Niet alleen baasjes, maar ook andere dierenartsen sturen regelmatig patiënten naar ons door voor een second opinion op het gebied van cardiologie, tandheelkunde en interne geneeskunde.
Maandag: 9.00 - 19.00 uur
Dinsdag: 9.00 - 19.00 uur
Woensdag: 9.00 - 19.00 uur
Donderdag: 9.00 - 19.00 uur
Vrijdag: 9.00 - 19.00 uur