Huisdieren ABC

HOME/Hond – bloed bij de urine

Mijn hond heeft bloed bij de urine

Wat kan de oorzaak zijn?
Bloed bij de urine duidt in veel gevallen op blaasontsteking maar kan ook tal van andere oorzaken hebben. Hierbij kun je denken aan een nierbekkenontsteking, een wondje bij de penis of vulva, prostaatproblemen, bepaalde buitenlandse ziekten, blaastumoren en blaasstenen. Zelfs als je hond loops is kan deze uitvloeiing zich vermengen met urine waardoor het lijkt alsof hier bloed bij zit.

Wat kan er aan gedaan worden?
De behandeling van bloed bij de urine hangt helemaal af van de oorzaak. Omdat de oorzaken nogal divers zijn kan de behandeling uiteen lopen van medicatie, tot verder onderzoek als een echo tot aangepaste voeding tot zelfs een operatie.

Wanneer naar de dierenarts?
Als je hond bloed bij de urine heeft is het verstandig om hier verder onderzoek naar te laten doen. De achterliggende oorzaak gaat niet vanzelf over en als je hond lang onbehandeld blijft kan dit de problemen verergeren.

Indien er sprake is van bloedbijmenging maar je hond is verder niet ziek dan kun je beginnen met het inleveren van een plasje. Als je hond echter ook ziek is, bijvoorbeeld sloom, lusteloos, slecht eet/drinkt of juist veel drinkt dan is het verstandig om je hond snel door de dierenarts te laten onderzoeken.

Ook als je hond in korte tijd veel (puur) bloed verliest moet je snel hond door een dierenarts behandeld worden.

Hoe kom ik er achter wat de precieze oorzaak van het bloed in de urine mijn hond is?
De eerste stap is vaak een urineonderzoek. Uit het plasje van je hond kan de dierenarts een hoop informatie halen. Urine opvangen bij je hond kan bijvoorbeeld door tijdens het plassen met een pollepel urine op te vangen.

Als dit echt niet lukt bestaat de mogelijkheid dat de dierenarts de blaas van je hond aanprikt met een naald onder echogeleide. In een aantal gevallen is dit noodzakelijk, bijvoorbeeld als de urine steriel moet zijn voor een kweek. Soms is verder onderzoek noodzakelijk in de vorm van een echo, röntgenfoto of bloedonderzoek.

Het komt voor dat op basis van alleen een urineonderzoek een behandeling ingesteld kan worden maar soms is het noodzakelijk om met je hond langs te komen. De dierenarts zal dan op basis van het urineonderzoek en het klinisch onderzoek van je hond met je doornemen welke behandeling voor jouw huisdier het beste is om de problemen bij je maatje zo snel mogelijk onder controle te krijgen.
Onze Service