Huisdieren ABC

HOME/Hond – valt af

Mijn hond valt af.

Lijkt je hond afgevallen of zie je opeens een taille die je eerst niet zag? Of zie je door de vacht heen de ribben van je hond en was dit eerst niet het geval? Mogelijk heeft je hond dan iets onder de leden.

Wat kan er aan de hand zijn?
Afvallen kent veel verschillende oorzaken. Als je hond ook slecht eet kan er bijvoorbeeld sprake zijn van ernstige of acute gebitsproblemen of een internistische aandoening. Je hond kan onder andere een probleem met de nieren, lever of alvleesklier hebben.

Misschien eet je hond wel goed, maar braakt hij vaak of is hij aan de diarree. Dan worden er uiteindelijk niet voldoende voedingsstoffen opgenomen en zal je hond af gaan vallen. Het kan ook voorkomen dat je hond normaal eet, niet braakt en desondanks toch afvalt. Mogelijk is er dan iets anders in het lichaam van je hond dat om veel energie vraagt, denk hierbij aan een tumor of ontsteking.

Toch hoeft je hond niet perse ziek te zijn als hij afvalt. Misschien ben je onlangs wel flink gaan sporten met je hond of veel meer gaan lopen en verbruikt hij daarom meer energie. Of ben je van voeding veranderd en heeft hij van de nieuwe voeding meer nodig dan van de oude voeding. Als je huisdier afvalt is het altijd verstandig om even na te gaan of er iets in de voeding is veranderd.

Wanneer naar de dierenarts?
Als je hond, naast het afvallen, ook andere symptomen heeft zoals algemeen ziek, veel drinken/veel plassen of braken of diarree, dan is de kans groot dat er meer aan de hand is. Als je hond verder niet ziek oogt maar toch zonder duidelijke reden afvalt, is het altijd verstandig om met je hond op consult te komen. Ook als je hond al wat ouder is: afvallen is niet normaal en hoort niet bij het ouder worden!

Mocht je twijfelen of je hond afvalt dan mag je altijd even binnenlopen op de praktijk om hem of haar te wegen. Dit kun je zo nodig na een aantal dagen of weken nog eens herhalen om te kijken of het gewicht stabiel blijft. Als hij al eerder bij ons gewogen is kunnen we kijken of je hond afgevallen is ten opzichte van het laatste bezoek aan onze kliniek.

Wat kan er aan gedaan worden?
De behandeling hangt uiteraard helemaal af van de oorzaak van het afvallen. De dierenarts zal altijd beginnen met een algemeen onderzoek van je hond, waarbij hij/zij van top tot teen wordt nagekeken.

Aan de hand van wat de dierenarts opmerkt bij jouw huisdier kan er verder onderzoek gedaan worden. Dit kan bijvoorbeeld een bloedonderzoek of een buikecho zijn. Als de dierenarts onderzocht heeft waarom je hond afvalt zal hij/zij op basis daarvan met je doornemen welke behandeling voor jouw huisdier het beste is.
Onze Service