Huisdieren ABC

HOME/Hond – heeft een bult

Mijn hond heeft een bult

Bulten of bultjes komen regelmatig voor bij honden. Als eigenaar wil je dan graag weten wat dat bultje precies is en of er iets aan gedaan kan of moet worden.

Wat kan de bult bij mijn hond zijn?
Bulten, bobbeltjes en knobbeltjes komen voor in allerlei soorten, vormen en maten. De oorzaak kan bijvoorbeeld een insectenbeek zijn, een overvulde talgklier of een ontsteking (abces). Daarnaast kan het een tumor zijn, zowel goed- als kwaadaardig.

Hoe kom ik er achter wat de bult bij mijn hond precies is?
We krijgen vaak de vraag of de dierenarts zo kan zien of voelen wat een bepaalde bult nu precies is. Dit is niet mogelijk. Op basis van de buitenkant kan de dierenarts niet bepalen wat de bult bij jouw hond is en of het een goed- of kwaadaardige tumor is.

De enige manier om hier achter te komen is om de bult aan te laten prikken. Met een dun naaldje haalt de dierenarts wat cellen uit de bult. Dit is over het algemeen niet pijnlijk en meestal zal je hond dit prima toelaten. Onder de microscoop kan dan bekeken worden of het om een ontsteking of tumor gaat en of deze goed- of kwaadaardig is. Soms geven de cellen niet voldoende informatie en is het nodig om een biopt te nemen, dit is een groter stukje weefsel dat onder verdoving of narcose uit de bult gehaald wordt.

Wanneer naar de dierenarts?
Als een bult plotseling op komt zetten en je hond heeft er ook last van dan is het verstandig om je hond te laten onderzoeken door de dierenarts. Dit is ook het geval als de bult plotseling opzet en je hond is daarnaast ziek is, bijvoorbeeld sloom en niet willen eten/drinken. In dat laatste geval kan er bijvoorbeeld sprake zijn van een ontsteking waar je hond ook ziek van is geworden.

Soms komt een bult plots opzetten en heeft je hond nergens last van, dit kan het geval zijn bij een insectenbeet. Je kunt dan aankijken of de bult niet vanzelf na een aantal dagen wegtrekt.

Als een bult niet (snel) vanzelf verdwijnt is het verstandig om in een vroeg stadium langs de dierenarts te gaan.

Kan er iets aan de bult gedaan worden?
Als duidelijk is om wat voor soort bult het gaat kan de dierenarts in overleg met jouw als baasje kiezen voor een behandeling hiervan. Bij een abces zal bijvoorbeeld antibiotica ingezet worden. Bij tumoren is het heel afhankelijk van het soort tumor wat de beste behandeling is.

Wel is het belangrijk om in een zo vroeg mogelijk stadium te weten om welke tumor het gaat. Bepaalde tumoren kunnen uitzaaien, hebben uitlopers in omringend weefsel of zitten op plaatsen waar verwijdering lastig is. In al deze gevallen is het in het belang van jouw hond om een behandeling snel in te zetten.

Dus mocht je een bultje bij je hond ontdekken, wacht dan niet te lang om je hond na te laten kijken door de dierenarts. Hoe eerder een diagnose gesteld wordt, hoe eerder je hond behandeld kan worden en hoe beter de vooruitzichten zijn.
Onze Service