Huisdieren ABC

HOME/Kat – braakt

Mijn kat braakt

Braken komt regelmatig voor bij katten. Dit hoeft niet altijd iets te betekenen maar veel of regelmatig overgeven kan een aanwijzing zijn dat er iets met je kat aan de hand is.

Wat kan ik aan mijn kat zien?
Behalve aan het braken zelf kun je aan de volgende symptomen zien dat je kat last heeft van misselijkheid. Je kat:
    - Kwijlt of speekselt plotseling
    - Slikt veel
    - Eet gras
    - Eet minder (gretig) dan normaal

Wat kan de oorzaak zijn?
Braken kent veel verschillende oorzaken. Het is belangrijk om een onderscheid te maken tussen acuut en chronisch braken. Bij acuut braken begint je kat opeens en vaak meerdere keren achter elkaar te braken. Chronisch braken wil zeggen dat je kat over een langere periode regelmatig braakt.

Als je kat acuut braakt wordt dit in de meeste gevallen veroorzaakt door een virus of omdat hij/zij iets geks gegeten heeft. Dit laatste kan bijvoorbeeld een muis, vogel of ander prooidier zijn, voedsel uit de prullenbak van de buren, maar ook overmatig veel haar (haarbal). Zeer regelmatig een haarbal opgeven is niet normaal. Probeer in dat geval uw kat regelmatig te kammen of eventueel haarbalpasta te geven.

Chronisch braken kent veel verschillende oorzaken, dit kan bijvoorbeeld een lever-, schildklier- of nierprobleem zijn. Ook parasieten, een voedselallergie of overgevoeligheid, chronische maagdarmirritatie of bepaalde tumoren kunnen chronisch braken tot gevolg hebben.

Wanneer naar de dierenarts?
Als je kat naast acuut braken ziek oogt. Dit is ook het geval als je kat veel drinkt/plast, slechte eetlust heeft, afvalt én als je kat naast het braken geen water binnenhoudt. In dat laatste geval is de kans op uitdroging groot. Daarnaast moet je kat naast het braken altijd blijven eten. Wil hij of zij langer dan een dag niet eten? Dan moet er een behandeling ingesteld worden. Niet eten leidt tot afbraak van vetreserves, leververvetting en misselijkheid. Je kat heeft een behandeling nodig om er weer boven op te komen.

Ook in geval van chronisch braken raden wij aan om met je kat op consult te komen. Het is niet normaal voor een kat om regelmatig te braken, ook niet als hij of zij verder niet ziek oogt.

De oorzaken van braken zijn heel divers maar een aantal ervan zijn heel serieus en soms is direct en zo snel mogelijk ingrijpen noodzakelijk.

Als je kat eenmalig overgegeven heeft en verder levendig en fit is, is er waarschijnlijk niets aan de hand. Je kunt dan even aankijken of het vaker voorkomt en of je kat verder niet ziek wordt.

Wat kan er aan gedaan worden?
De behandeling hangt uiteraard helemaal af van de oorzaak van het braken. De dierenarts zal altijd beginnen met een algemeen onderzoek van je kat, waarbij hij/zij van top tot teen wordt nagekeken.

Aan de hand van wat de dierenarts opmerkt bij jouw huisdier kan het nodig zijn om verder onderzoek te doen. Dit kan bijvoorbeeld een bloedonderzoek of een buikecho zijn. Als de dierenarts onderzocht heeft waarom je kat braakt zal hij/zij op basis daarvan met je doornemen welke behandeling voor jouw huisdier het beste is.
Onze Service