Huisdieren ABC

HOME/Kat – castratie/sterilisatie

Castratie sterilisatie

Regelmatig krijgen we vragen over het laten steriliseren en/of castreren van de kat. We adviseren altijd om je poes of kater te laten steriliseren/castreren tenzij je kat gebruikt gaat worden als fokpoes of dekkater. We leggen graag uit waarom we dit adviseren.

Sterilisatie (poes)
Eigenlijk is sterilisatie medisch gezien een verkeerde term. De eierstokken worden volledig verwijderd, en in dat geval spreek je van castratie. Toch wordt in volksmond de term sterilisatie gebruikt voor een poes en castratie voor een kater.

Waarom zou ik mijn kat laten steriliseren?
Sterilisatie heeft een aantal grote medische voordelen voor je kat. Allereerst heb je, bij het op tijd laten steriliseren van je kat, een sterke afname van de kans op melkkliertumoren.

Daarnaast kan je kat geen baarmoederontsteking meer krijgen als ze gesteriliseerd is en kan ze niet meer krols worden. Tot slot kun je geen ongewenste nestjes meer krijgen. Gezien de grote populatie katten in het Nederland en de volle asielen is het raadzaam om nooit ‘zomaar’ met je kat te fokken.

Tot slot loopt je poes, door het wegnemen van de voortplantingsdrift, veel minder risico op een besmetting met FIV (kattenaids). Dit virus wordt overgebracht door bloedcontact. Bij een dekking wordt de poes meestal door de kater gebeten (in de nek). Hierdoor kan de poes besmet worden met FIV en het virus vervolgens weer overdragen op haar kittens.

Wat zijn mogelijke nadelen van de sterilisatie?
Na een sterilisatie daalt de stofwisseling van je poes doordat de hormoonhuishouding deels stil komt te liggen. Je kat loopt daardoor meer risico om zwaarder te worden als je haar dezelfde (hoeveelheid) voeding blijft geven. Het is daarom raadzaam om na de sterilisatie de voeding van je kat aan te passen.

Omdat het risico op overgewicht met een aangepast voerregime prima te voorkomen is weegt dit niet op tegen voordelen die sterilisatie biedt voor je kat. Ons advies is dan ook altijd om een poes, die je niet specifiek voor de fok wil gebruiken, uit gezondheidsoverwegingen te laten steriliseren.

Anticonceptiepil
De zogenaamde poezenpil (anticonceptiepil) voor katten als alternatief voor sterilisatie is geen goede optie. De poezenpil bevat hormonen die in tegenstelling tot sterilisatie juist het ontstaan van baarmoederontsteking en melkkliertumoren kan bevorderen. Ook kan je poes bij langdurig gebruik van de poezenpil suikerziekte ontwikkelen.

Op welke leeftijd kan ik mijn kat het best laten steriliseren?
Het is een fabel dat het beter is om eerst een nestje te krijgen alvorens te steriliseren. Wij adviseren om je poes te laten steriliseren voor de eerste krolsheid, dit is op een leeftijd van zes à 7 maanden. Het advies is om je poes tot aan de sterilisatie binnen te houden om ongewenste dekking te voorkomen.

Castratie (kater)
Waarom zou ik mijn kater laten castreren?
Er zijn een aantal redenen om je kater te laten castreren. Zo kunnen ongecastreerde katers gaan ‘sproeien’ om hun territorium af te bakenen. Dit houdt in dat ze verspreid door het huis tegen meubels en muren gaan plassen. De urine van een ongecastreerde kater is erg doordringend.

Daarnaast hebben ongecastreerde katers een veel groter territorium dan gecastreerde katten. Ze vechten meer om dit territorium te verdedigen en leggen grotere afstanden af waardoor er meer kans op (verkeers)ongelukken is. Ook lopen ze veel verder weg als ze achter een krolse poes aan gaan waardoor ze soms de weg terug naar huis niet meer kunnen vinden en gaan dwalen.

Wat zijn de nadelen van castratie?
Na een castratie daalt de stofwisseling van je kater doordat de hormoonhuishouding deels stil komt te liggen. Je kat loopt daardoor meer risico om zwaarder te worden als je hem dezelfde (hoeveelheid) voeding blijft geven. Het is daarom raadzaam om na de castratie de voeding van je kater aan te passen.

Omdat het risico op overgewicht met een aangepast voerregime prima te voorkomen is weegt dit niet op tegen voordelen die castratie biedt voor je kat. Ons advies is dan ook altijd om een kater, die je niet specifiek voor de fok wil gebruiken, te laten castreren.

Op welke leeftijd kan ik mijn kat het best laten castreren
Wij adviseren om je kater te laten castreren voor ze volop geslachtsrijp zijn, dit is op een leeftijd van zes maanden. Het advies is om je kater tot aan de castratie binnen te houden om weglopen, territoriumgevechten en ongewenste dekkingen te voorkomen.
Onze Service