Cardiologie

HOME/Hartruis bij de volwassen kat

Hartruis bij de volwassen kat

Bij veel katten wordt, als ze (jong) volwassen zijn, voor het eerst een hartruis gehoord. De hartruis wordt meestal ontdekt als toevalsbevinding tijdens het lichamelijk onderzoek voor een vaccinatie of sterilisatie. Soms wordt de hartruis gehoord bij een kat die ook ziekteverschijnselen heeft passend bij een hartziekte.

Een hartruis kan in een enkel geval een onschuldig fenomeen zijn, maar meestal hangt de hartruis samen met de aanwezigheid van een aangeboren of verkregen hartziekte. Uit recent eigen onderzoek blijkt dat bij 88% van de ogenschijnlijk gezonde katten met een hartruis, er toch sprake is een hartziekte.

Als je kat een hartziekte heeft, wil dit niet altijd zeggen dat hij er ook last van heeft. Maar de aanwezigheid van een hartziekte heeft wel gevolgen voor de behandeling van je kat, bijvoorbeeld bij een narcose of bij het geven van bepaalde medicijnen. Soms heeft de hartziekte ook gevolgen voor de levensverwachting en de kwaliteit van leven van je kat.

Om voornoemde redenen zal de dierenarts altijd adviseren om een hartecho te laten maken als er een hartruis gehoord is bij je kat. Op deze manier kan er bevestigd of uitgesloten worden of je kat een hartziekte heeft en wat de oorzaak van de hartruis is.

De meest voorkomende verkregen ziekte bij de kat is Hypertrofische CardioMyopathie (HCM). Binnen onze dierenkliniek is zeer veel kennis en kunde aanwezig over het vaststellen en behandelen van deze ziekte bij de kat.
Onze Service