Huisdieren ABC

HOME/Hond – braakt

Mijn hond braakt.

Bijna iedere hond braakt wel eens een keer in zijn of haar leven. Dit hoeft niets te betekenen maar veel of regelmatig overgeven kan een aanwijzing zijn dat er iets met je hond aan de hand is.

Wat kan ik aan mijn hond zien?
Behalve aan het braken zelf kun je aan de volgende symptomen zien dat je hond last heeft van misselijkheid. Je hond:
- Kwijlt plotseling veel
- Slikt veel
- Eet gras
- Boert
- Is aan het smakken
- Eet minder (gretig) dan normaal

Wat kan de oorzaak zijn?
Braken kent veel verschillende oorzaken. Het is belangrijk om een onderscheid te maken tussen acuut en chronisch braken. Bij acuut braken begint je hond opeens en vaak meerdere keren achter elkaar te braken. Chronisch braken wil zeggen dat je hond langer dan een week regelmatig braakt.

Als je hond acuut braakt wordt dit in de meeste gevallen veroorzaakt door een virus of omdat hij iets geks gegeten heeft. Dit laatste kan bijvoorbeeld ontlasting van andere honden zijn, voedsel dat hij/zij normaal niet krijgt maar ook een speeltje of takjes of steentjes.

Chronisch braken kent veel verschillende oorzaken, dit kan bijvoorbeeld een lever- of nierprobleem zijn. Ook parasieten, een voedselallergie of overgevoeligheid of bepaalde tumoren kunnen chronisch braken tot gevolg hebben.

Wanneer naar de dierenarts?
Als je hond naast acuut braken ziek oogt. Dit is ook het geval als je (bijna) zeker weet dat je hond iets geks gegeten heeft voorafgaand aan het braken, als je hond veel drinkt/plast én als je hond ook geen water binnenhoudt. In dat laatste geval is de kans op uitdroging groot.

Ook in geval van chronisch braken raden wij aan om met je hond op consult te komen. Het is niet normaal voor een hond om regelmatig te braken, ook niet als hij of zij verder niet ziek oogt.

De oorzaken van braken zijn heel divers maar een aantal ervan zijn heel serieus en soms is direct en zo snel mogelijk ingrijpen noodzakelijk.

Als je hond plots loos braakt, dat wil zeggen dat hij braakneigingen heeft maar er niets komt, neem dan zo snel mogelijk contact met ons op! Dit kan wijzen op een maagdraaiing en is een spoedgeval. Direct ingrijpen is noodzakelijk. Vaak zie je naast het loos braken ook een opgezette buik en/of is je hond opeens heel erg beroerd.

Als je hond eenmalig overgegeven heeft en verder levendig en fit is, is er waarschijnlijk niets aan de hand. Je kunt dan even aankijken of het vaker voorkomt en of je hond verder niet ziek wordt.

Wat kan er aan gedaan worden?
De behandeling hangt uiteraard helemaal af van de oorzaak van het braken. De dierenarts zal altijd beginnen met een algemeen onderzoek van je hond, waarbij hij/zij van top tot teen wordt nagekeken. Aan de hand van wat de dierenarts opmerkt bij jouw huisdier kan er verder onderzoek gedaan worden. Dit kan bijvoorbeeld een bloedonderzoek of een buikecho zijn. Als de dierenarts onderzocht heeft waarom je hond braakt zal hij/zij op basis daarvan met je doornemen welke behandeling voor jouw huisdier het beste is.
Onze Service