Huisdieren ABC

HOME/Hond – diarree

Mijn hond heeft diarree.

Normaal gesproken heeft een hond 1 tot 2 keer per dag stevige ontlasting. We spreken van diarree als de ontlasting dun of brijig is. Diarree is een erg vervelend probleem voor zowel de hond als de eigenaar.

Wat is de oorzaak?
Meestal wordt diarree veroorzaakt door een probleem in het maagdarmkanaal, je hond kan bijvoorbeeld iets geks gegeten hebben of een virusje opgelopen hebben. Diarree kan ook ontstaan als gevolg van een andere aandoening (bijvoorbeeld lever- of nierproblemen). Als dit het geval is heeft je hond vaak meer klachten dan alleen diarree.

Hoe lang speelt het al?
De behandeling van diarree is afhankelijk van de oorzaak, en daarom maken we een onderscheid tussen acute diarree en chronische diarree. Er is sprake van acute diarree als je hond plotseling diarree heeft en het maximaal een paar dagen speelt. Naast diarree kan je hond ook andere klachten hebben zoals braken en/of een verminderde eetlust.

Acute diarree
De oorzaak van acute diarree is grofweg te verdelen in drie categorieën:
- Voeding; je hond heeft iets geks gegeten, bijvoorbeeld van straat of een bot/snoepje wat hij normaal niet krijgt of is abrupt van voer gewisseld. Hierdoor kan het maagdarmkanaal van slag raken met diarree tot gevolg.
- Virale infectie bijvoorbeeld door contact met (ontlasting van) andere honden.
- Parasieten; vooral bij pups kunnen allerlei verschillende parasieten, waaronder wormen, diarree veroorzaken. Wij raden dan ook altijd om preventief te ontwormen.

In veel gevallen van acute diarree kom je niet achter de precieze oorzaak en is de behandeling, ongeacht de oorzaak, hetzelfde. Als je hond pas een paar dagen diarree heeft en niet ziek is kun je je hond licht verteerbare voeding geven. Dit is bijvoorbeeld gekookte kip met gekookte rijst of een kant- en klaarvoeding van onze praktijk. Op deze manier kan het maagdarmkanaal tot rust komen en herstellen. De diarree zou binnen 5 – 7 dagen over moeten zijn.

Chronische diarree
Als je hond langer dan drie weken last heeft van diarree spreken we van chronische diarree.

Chronische diarree heeft meerdere oorzaken:
- Voedselallergie/overgevoeligheid; je hond kan een gevoelig maagdarmkanaal hebben en daarom slecht reageren op bepaalde voedingen. Daarnaast kan je hond ook allergisch zijn voor bepaalde bestanddelen van voeding.
- Parasieten; allerlei parasieten (bijvoorbeeld Giardia of bepaalde wormsoorten) kunnen chronische diarree veroorzaken.
- Chronische darmontsteking; hierbij verbetert de diarree bij het gebruik van antibiotica of ontstekingsremmers.

Mocht je hond langer dan een week diarree hebben en niet ziek zijn, dan is de eerste stap vaak een ontlastingsonderzoek. Je vangt dan gedurende 3 dagen ontlasting van je hond op die op verschillende parasieten wordt onderzocht. Als hier niets uitkomt moet er aanvullend onderzoek verricht worden, dit kan variëren van het uitsluiten van een voedselallergie tot bloedonderzoek tot een echo van de buik of een scopie.

Wanneer contact opnemen/langskomen?
Is je hond, naast dat hij/zij diarree heeft, ook ziek (sloomheid, braken en/of flinke bloederige diarree)? In dat geval moet er een snel behandeling ingesteld worden om te voorkomen dat je hond uitdroogt en zieker wordt. Of houdt de diarree langer dan een week aan? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag om te bepalen of je huisdier verdere behandeling nodig heeft.
Onze Service