Huisdieren ABC

HOME/Hond – drinkt veel en plast veel

Mijn hond drinkt veel en plast veel

Bij een heel aantal serieuze aandoeningen kan je hond veel gaan drinken en veel gaan plassen. Nu is lastig te bepalen wat ‘veel’ drinken precies is, daarom houden we vaak de stelregel aan dat je hond opvallend meer is gaan drinken dan voorheen. Of opvallend grotere plassen doet dan normaal. Je moet de waterbak bijvoorbeeld veel vaker bijvullen, je hond wil tijdens het uitlaten uit iedere plas drinken en soms proberen ze zelfs uit het toilet te drinken. Wat kan hier de oorzaak van zijn en hoe los je het op?

Wat kan de oorzaak zijn?
Veel drinken en veel plassen kan veroorzaakt worden door een tal van (ernstige) aandoeningen. Dit kan een nierprobleem, leverprobleem of een hormonale stoornis (ziekte van Cushing) zijn. Maar ook suikerziekte, een blaasontsteking, een baarmoederontsteking en bepaalde tumoren kunnen leiden tot veel drinken en veel plassen. Hoewel het maar zelden voorkomt blijkt soms na uitgebreid onderzoek dat er geen medische oorzaak is voor het overmatig drinken en plassen. De oorzaak is dan gedragsmatig.

Wanneer naar de dierenarts?
Als het jou als baasje opvalt dat je hond opeens (veel) meer drinkt en plast dan voorheen is het belangrijk om je hond door een dierenarts te laten onderzoeken. Overmatig drinken en plassen heeft bijna altijd een serieuze onderliggende oorzaak. Als deze oorzaak onbehandeld blijft kan je hond steeds zieker worden, de behandeling wordt dan steeds moeilijker en de prognose steeds slechter.

Bij een groot deel van de oorzaken van veel drinken en veel plassen kun je meer symptomen opmerken bij je hond.
Denk hierbij aan :
- Afvallen (ook bij oudere honden: mager worden hoort niet bij ouderdom!)
- Een opgezette buik
- Minder eetlust dan normaal
- Juist een bijzonder toegenomen eetlust
- Slomer dan normaal of andere gedragsveranderingen

Eén of meerdere van deze symptomen in combinatie met veel drinken en plassen is een serieuze aanwijzing dat je hond iets onder de leden heeft.

Wat kan er aan gedaan worden?
De behandeling hangt uiteraard helemaal af van de oorzaak van het vele drinken en plassen. De dierenarts zal altijd beginnen met een algemeen onderzoek van je hond, waarbij hij/zij van top tot teen wordt nagekeken. Aan de hand van wat de dierenarts opmerkt bij jouw huisdier kan het nodig zijn om verder onderzoek te doen. Dit kan onder andere een bloedonderzoek of een buikecho zijn.

Als de dierenarts onderzocht heeft wat de oorzaak is van het vele drinken en plassen zal hij/zij op basis daarvan met je doornemen welke behandeling voor jouw huisdier het beste is.

Beperk je hond in ieder geval nooit zonder verder onderzoek in het drinken van water! Bij de meeste aandoeningen heeft je hond dit vocht ook echt nodig en zal het wegnemen van de waterbak leiden tot uitdroging en alle gevolgen van dien.
Onze Service