Huisdieren ABC

HOME/Hond – jeuk

Mijn hond heeft last van jeuk

Jeukklachten en huidproblemen komen helaas heel vaak voor bij honden. Jeuk is een ontzettend vervelend probleem voor je hond wat veel ongemak kan veroorzaken.

Wat kun je zien aan je hond als hij/zij jeuk heeft?
- veelvuldig krabben, likken en bijten
- met de kop of het hele lichaam over de grond schuren
- soms zie je aangetaste huid of haren zoals wondjes, korstjes, kale plekken of schilfers

Wat is de oorzaak?
Jeuk kan veel verschillende oorzaken hebben. Allereerst kunnen de klachten veroorzaakt worden door vlooien. Als je hond allergisch is voor vlooien wil dat zeggen dat hij/zij jeukklachten krijgt door het speeksel van de vlo. Eén enkele vlo die bijt is dus al voldoende voor flinke jeuk. Ook als je geen vlooien ziet op je hond zelf, kan de ene vlo van bijvoorbeeld de buurhond de oorzaak zijn van de huidproblemen van jouw hond. Ook andere parasieten zoals mijten kunnen jeukklachten geven.

Voedselallergie is een belangrijke tweede oorzaak voor jeuk- en huidklachten. Je hond is dan allergisch voor één van de bestanddelen van de voeding, meestal een dierlijk eiwit. Ook hormoonstoornissen, huidontstekingen, gisten en schimmels kunnen jeuk veroorzaken.

Wat kan er aan gedaan worden?
Er bestaan verschillende behandelingen tegen jeuk. Zo zijn er middelen die de jeuk tegengaan, maar het allerbelangrijkst is om de onderliggende oorzaak aan te pakken. Anders zullen de problemen terugkomen zodra de medicatie is uitgewerkt.

Als je hond jeuk heeft zal de dierenarts zal altijd beginnen met een algemeen onderzoek van je hond, waarbij hij/zij van top tot teen wordt nagekeken. De vacht wordt gecontroleerd op de aanwezigheid van vlooien en andere parasieten. Ook zal de dierenarts je vragen stellen over de klachten en wanneer deze begonnen zijn. Aan de hand van wat de dierenarts opmerkt bij jouw huisdier kan er verder onderzoek gedaan worden. Dit kan bijvoorbeeld het microscopisch onderzoek van een afkrabsel van de aangetaste huid zijn.

Bij jeukklachten is helaas niet altijd direct de oorzaak te vinden, soms moet hiernaar gezocht worden. Dit wordt gedaan door stuk voor stuk oorzaken uit te sluiten, bijvoorbeeld een vlooienallergie door met een juist middel te ontvlooien of voedselallergie door een tijdje een speciaal hypoallergeen dieet te geven.

In tussentijd kan de dierenarts je hond wel vast medicatie geven zodat hij/zij zo snel mogelijk van de jeuk af is.
Onze Service