Huisdieren ABC

HOME/Hond – lange nagels

Mijn hond heeft lange/scherpe nagels

Normaal gesproken slijten de nagels van je hond tijdens het wandelen en spelen en hoef je de nagels niet bij te knippen. Als je hond vaak op een zachte ondergrond loopt (gras bijvoorbeeld) of als de stand van de tenen iets afwijkt kan het voorkomen dat de nagels te lang worden. Dit is vervelend voor je hond en de nagels kunnen makkelijker inscheuren. Als de nagels te lang zijn kun je ze (laten) knippen.

Wanneer moet ik de nagels van mijn hond knippen?
De duimnagels of nagels van wolfsklauwtjes slijten niet vanzelf omdat ze de grond nooit raken tijdens het lopen. Als deze nagels te lang zijn gaan ze kromgroeien en in het leven prikken. Dit is pijnlijk en kan voor een vervelende ontsteking zorgen. Deze nagels moet je dus regelmatig knippen.

Voor de overige nagels kun je aanhouden dat, wanneer je hond rechtop staat, de nagels de grond net (niet) raken. Je moet er zonder weerstand een a4tje papier onder kunnen schuiven. Als de nagels de grond wel raken en/of de tenen omhoog duwen dan zijn ze waarschijnlijk te lang en moeten ze geknipt worden.

Thuis doen of naar de dierenarts?
Nagels knippen kunt je zelf thuis doen. Bij de dierenspeciaalzaak zijn hiervoor verschillende handige nagelscharen te koop. Bij witte nagels is het leven makkelijk te zien (dit schemert roze door). Bij zwarte nagels is dit moeilijker. Soms knip je in het leven en ontstaat er een bloeding. Het bloeden stopt vaak vanzelf en kan niet zoveel kwaad maar in het leven knippen is wel erg pijnlijk. Mocht het bloeden (te) erg zijn dan kunnen wij op de praktijk de bloeding stelpen.

Als je de nagels van je hond niet zelf durft te knippen kunnen wij dit voor je doen. Wij kunnen je ook laten zien hoe je dit thuis het best aan kunt pakken, zodat je het in het vervolg misschien wel zelf durft te doen.
Onze Service