Huisdieren ABC

HOME/Hond – verliest veel haar

Mijn hond verliest veel haar

Met name in de ruiperiode kan het erg zijn, je hond verliest heel veel haar en je hele huis, inclusief meubels en kleding zitten eronder. We krijgen dan ook regelmatig de vraag of hier iets aan gedaan kan worden.

Wat kan de oorzaak zijn?
Het meeste haarverlies bij honden is gewoon onderdeel van de ruiperiode. Per vachtsoort en leefomstandigheden verschilt het wanneer en hoe hevig honden in de rui zijn. Sommige honden verliezen het hele jaar door, bij andere concentreert het haarverlies zich in bepaalde perioden, bijvoorbeeld voor- en najaar.

Soms is haarverlies het gevolg van een voeding van onvoldoende kwaliteit. Als je hond niet voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt zal het lichaam dit in eerste instantie verdelen over de meest essentiële onderdelen, zoals de verschillenden organen. De ‘restjes’ gaan naar het vachtonderhoud. Ook bepaalde (hormonale) aandoeningen, zoals ziekte van Cushing, kunnen leiden tot veranderende vachtstructuren.

Wat kan ik eraan doen?
Als je hond ‘gewoon’ in de ruiperiode is, kun je hier niet veel aan doen. Soms helpt het om je hond te wassen of te borstelen. Het verschilt per vachtsoort of dit verstandig is. Je kunt hiervoor het best contact opnemen met een trimsalon, zij weten precies welke vachtverzorging jouw hond nodig heeft.

Tegenwoordig speelt voeding niet vaak meer een rol als het gaat om haarverlies. De meeste voedingen bevatten voldoende voedingsstoffen om de vacht van je hond goed te onderhouden. Als je hond een kwalitatief minder goede voeding krijgt kan het schelen als je overstapt naar een A-kwaliteit voeding. Als je wil weten of jouw hond met andere voeding mogelijk beter ondersteund wordt in het vachtonderhoud kun je contact opnemen met de praktijk. Onze assistentes kunnen met je doorspreken of het voor jouw huisdier zinvol is om over te gaan op een andere voeding.

Als je vermoedt dat het haaruitval bij jouw hond niet met rui (of voeding) te maken heeft kan kun je aan afspraak maken om met je hond op consult te komen. De dierenarts zal je hond dan helemaal nakijken en op basis daarvan met je bespreken of er iets aan het haaruitval van je hond gedaan kan worden.
Onze Service