Huisdieren ABC

HOME/Kat – schuurt met de kont over grond

Mijn kat schuurt met zijn/haar kont over de grond

Het kan voorkomen dat je kat met zijn/haar achterwerk over de grond schuurt, het zogenaamde ‘sleetje rijden’. Meestal zie je dit dan na het poepen, maar het kan ook zeker los daarvan voorkomen.

Wat is de oorzaak?
Grofweg zijn er twee oorzaken voor dit gedrag;

Overvulde anaalklieren
Net zoals honden hebben ook katten anaalklieren. Anaalklieren zijn twee kleine zakjes die net binnen de kringspier van de anus liggen. Normaal gesproken worden deze klieren iedere keer tijdens het ontlasten een beetje geleegd. De anaalklierinhoud heeft een penetrante geur en je kat gebruikt dit om het territorium af te bakenen. Soms verloopt de lediging van de anaalklieren niet goed, bijvoorbeeld omdat je kat tijdelijk zachtere ontlasting heeft, en raken de anaalklieren overvuld. Deze overvulling zorgt voor jeuk aan de anus en je kat probeert dit te verlichten door met zijn of haar achterwerk over de grond te schuren.

Wormen
Je kat kan overal en altijd een worminfectie oplopen. Dit kan op straat, in de tuin maar zelfs doordat je onder je schoen een wormeitje meeneemt naar huis. Je kat krijgt dit eitje binnen en er ontwikkelt zich een worminfectie. Vaak verloopt dit in eerste instantie zonder symptomen, je merkt aan de buitenkant niets aan je kat. Pas als er sprake is van een hele heftige wormbesmetting ga je symptomen zien. Dit kunnen bijvoorbeeld wormen in de ontlasting of in braaksel zijn, maar je kat kan ook met zijn achterwerk over de grond gaan schuren. Met name van lintwormen is bekend dat dit flinke jeuk geeft. Lintwormen zijn zichtbaar als kleine, witte ‘rijstkorrel’ segmenten rondom de anus.

Wat kan eraan gedaan worden?
Als de anaalklieren van je kat overvuld zijn, zal de dierenarts deze legen. Als de anaalklieren niet op tijd geleegd worden kunnen ze gaan ontsteken en kan er een abces ontstaan.

Daarnaast kan het nodig zijn om je kat goed te ontwormen, ook als je dit pas gedaan hebt. Je kunt bijvoorbeeld een onvolledig ontwormingsmiddel gebruikt hebben of het kan zijn dat je kat wellicht vaker ontwormd moet worden dan je in eerste instantie dacht. Wij helpen je graag met een ontwormingsadvies speciaal afgestemd op jouw huisdier.

Wanneer naar de dierenarts?
Als je kat eens eenmalig met zijn achterwerk over de grond schuurt is, hoef dit niets te betekenen. Soms zit er nog wat ontlasting aan het achterwerk of heeft je kat gras gegeten wat er met ontlasten niet zo makkelijk uitkomt. Je kat zal dit dan proberen op te lossen door te gaan sleetje rijden.

Als het sleetje rijden echter vaker en frequent voorkomt is het verstandig om contact met ons op te nemen. Wij kunnen je helpen om te bepalen of je in jouw geval met je huisdier langs moet komen.
Onze Service