Huisdieren ABC

HOME/Kat – bloed bij de urine

Mijn kat heeft bloed bij de urine

Wat kan de oorzaak zijn?
Bloed bij de urine duidt in de meeste gevallen op blaasontsteking maar kan ook andere oorzaken hebben. Hierbij kun je denken aan bloed- of spierafbraak ergens in het lichaam, blaastumoren en blaasstenen of zelfs een stollingsstoornis.

Wanneer naar de dierenarts?
Als je kat bloed bij de urine heeft is het verstandig om hier verder onderzoek naar te laten doen. De achterliggende oorzaak gaat vaak niet vanzelf over en als je kat lang onbehandeld blijft kan dit de problemen verergeren.

Indien er sprake is van bloedbijmenging bij de urine maar je kat is verder niet ziek dan kun je beginnen met het inleveren van een plasje. Als je kat echter ook ziek is, bijvoorbeeld sloom, lusteloos, slecht eet/drinkt of juist veel drinkt dan is het verstandig om je huisdier snel door de dierenarts te laten onderzoeken.

Ook als je kat in korte tijd veel (puur) bloed verliest moet je kat snel door een dierenarts behandeld worden.

Let altijd op of je kat nog wel kan plassen, bloedstolsels kunnen gemakkelijk tot verstopping van de plasbuis leiden. Mocht je kat niet meer plassen en zit hij of zij steeds te persen neem dan direct contact op met een dierenarts. Verstopping van de plasbuis komt regelmatig voor, met name bij katers, en leidt onbehandeld snel tot onherstelbare schade en uiteindelijk zelfs tot de dood.

Hoe kom ik er achter wat de precieze oorzaak van het bloed in de urine mijn kat is?
De eerste stap is vaak een urineonderzoek. Uit het plasje van je kat kan de dierenarts een hoop informatie halen. Urine opvangen kan bijvoorbeeld door speciale niet absorberende kattenbakkorrels te gebruiken.

Als dit echt niet lukt bestaat de mogelijkheid dat de dierenarts de blaas van je kat aanprikt met een naald onder echogeleide. In een aantal gevallen is dit noodzakelijk, bijvoorbeeld als de urine steriel moet zijn voor een kweek.  Soms is verder onderzoek noodzakelijk in de vorm van een echo, röntgenfoto of bloedonderzoek.

Het komt voor dat op basis van alleen een urineonderzoek een behandeling ingesteld kan worden maar soms is het noodzakelijk om met je kat langs te komen. De dierenarts zal dan op basis van het urineonderzoek en het klinisch onderzoek van je kat met je doornemen welke behandeling voor jouw huisdier het beste is om de problemen bij je maatje zo snel mogelijk onder controle te krijgen.
Onze Service