Huisdieren ABC

HOME/Kat – drinkt veel en plast veel

Mijn kat drinkt veel en plast veel

Bij een heel aantal serieuze aandoeningen kan je kat veel gaan drinken en veel gaan plassen. Katten zijn van nature geen grote drinkers en het is lastig te bepalen wat ‘veel’ drinken precies is, daarom houden we vaak de stelregel aan dat je kat opvallend meer is gaan drinken dan voorheen. Je moet de waterbak bijvoorbeeld veel vaker bijvullen, je kat is niet weg te slaan bij de vijver of de kraan of je vindt veel meer en grotere plassen in de kattenbak. Soms gaat je kat zelfs buiten de bak plassen. Wat kan hier de oorzaak van zijn en hoe los je het op?

Wat kan de oorzaak zijn?
Veel drinken en veel plassen kan veroorzaakt worden door een tal van (ernstige) aandoeningen. Dit kan een nierprobleem, overactieve schildklier, suikerziekte of een  leverprobleem zijn. Maar ook een blaasontsteking, een baarmoederontsteking en bepaalde tumoren kunnen leiden tot veel drinken en veel plassen.

Hoewel het maar zelden voorkomt blijkt soms na uitgebreid onderzoek dat er geen medische oorzaak is voor het overmatig drinken en plassen. De oorzaak is dan gedragsmatig.

Wanneer naar de dierenarts?
Als het jou als baasje opvalt dat je kat opeens (veel) meer drinkt en plast dan voorheen is het belangrijk om je huisdier door een dierenarts te laten onderzoeken. Overmatig drinken en plassen heeft bijna altijd een serieuze onderliggende oorzaak. Als deze oorzaak onbehandeld blijft kan je kat steeds zieker worden, de behandeling wordt dan steeds moeilijker en de prognose steeds slechter.

Bij een groot deel van de oorzaken van veel drinken en veel plassen kun je meer symptomen opmerken bij je kat. Denk hierbij aan :
- Afvallen (ook bij oudere katten: mager worden hoort niet bij ouderdom!)
- Mottige vacht
- Minder eetlust dan normaal
- Vaker braken
- Juist een bijzonder toegenomen eetlust
- Slomer dan normaal of andere gedragsveranderingen

Eén of meerdere van deze symptomen in combinatie met veel drinken en plassen is een serieuze aanwijzing dat je kat iets onder de leden heeft.

Wat kan er aan gedaan worden?
De behandeling hangt uiteraard helemaal af van de oorzaak van het vele drinken en plassen. De dierenarts zal altijd beginnen met een algemeen onderzoek van je kat, waarbij hij/zij van top tot teen wordt nagekeken.

Aan de hand van wat de dierenarts opmerkt bij jouw huisdier kan het nodig zijn om verder onderzoek te doen. Dit kan onder andere een urineonderzoek, bloedonderzoek of een buikecho zijn.

Als de dierenarts onderzocht heeft wat de oorzaak is van het vele drinken en plassen zal hij/zij op basis daarvan met je doornemen welke behandeling voor jouw huisdier het beste is.

Beperk je kat in ieder geval nooit zonder verder onderzoek in het drinken van water! Bij de meeste aandoeningen heeft je kat dit vocht ook echt nodig en zal het wegnemen van de waterbak leiden tot uitdroging en alle gevolgen van dien.
Onze Service