Huisdieren ABC

HOME/Kat – last van jeuk

Mijn kat heeft last van jeuk

Jeukklachten en huidproblemen komen helaas vaak voor bij katten. Jeuk is een ontzettend vervelend probleem voor je huisdier wat veel ongemak kan veroorzaken. Wat kun je zien aan je kat als hij/zij jeuk heeft?
- veelvuldig krabben en bijten
- overmatig wassen en likken
- aangetaste huid of haren zoals korstjes, wondjes, dunne beharing, kale plekken of schilfers

Wat is de oorzaak?
Jeuk kan veel verschillende oorzaken hebben. Allereerst kunnen jeukklachten veroorzaakt worden door vlooien. Als je kat allergisch is voor vlooien wil dat zeggen dat hij/zij jeukklachten krijgt door het speeksel van de vlo. Eén enkele vlo die bijt kan dus al flinke jeuk veroorzaken. Ook als je geen vlooien ziet op je kat zelf, kan één vlo uit de omgeving de oorzaak zijn van de jeuk bij jouw kat.

Voedsel- of omgevingsallergie is een belangrijke tweede oorzaak voor jeuk- en huidklachten. Je kat is dan allergisch voor één van de bestanddelen van de voeding, meestal een dierlijk eiwit of voor omgevingsfactoren zoals huisstofmijt of boompollen. Ook huidontstekingen, mijten, gisten en schimmels kunnen jeuk veroorzaken.

Wat kan er aan gedaan worden?
Er bestaan verschillende behandelingen tegen jeuk. Zo zijn er middelen die de jeuk tegengaan, maar het allerbelangrijkst is om de onderliggende oorzaak aan te pakken. Anders zullen de jeukklachten terugkomen zodra de medicatie is uitgewerkt.

Als je kat jeuk heeft zal de dierenarts zal altijd beginnen met een algemeen onderzoek van je huisdier, waarbij hij/zij van top tot teen wordt nagekeken. De vacht wordt gecontroleerd op de aanwezigheid van vlooien en andere parasieten. Ook zal de dierenarts vragen stellen over de klachten en  wanneer deze begonnen zijn.

Aan de hand van wat de dierenarts opmerkt bij jouw huisdier kan er verder onderzoek gedaan worden. Dit kan bijvoorbeeld het microscopisch onderzoek van een afkrabsel van de aangetaste huid zijn.

Bij jeukklachten is helaas niet altijd direct de oorzaak te vinden, soms moet hiernaar gezocht worden. Dit wordt gedaan door stuk voor stuk oorzaken uit te sluiten, bijvoorbeeld een vlooienallergie door met een juist middel te ontvlooien of voedselallergie door een tijdje een speciaal hypo-allergeen dieet te geven.

In tussentijd kan de dierenarts je kat wel vast medicatie geven zodat hij/zij zo snel mogelijk van jeuk af is.
Onze Service