Huisdieren ABC

HOME/Kat – lange/scherpe nagels

Mijn kat heeft lange/scherpe nagels

Katten hebben scherpe nagels die ze in de natuur gebruiken om hun prooi te vangen en op te eten. Daarnaast gebruiken ze hun nagels om te klimmen en te klauteren. Normaal gesproken slijten de nagels vanzelf tijdens het klimmen en spelen en hoef je ze niet te knippen. Bij binnenkatten is het belangrijk om voldoende krabgelegenheden, zoals een krabpaal aan te bieden.

Als je kat ouder wordt en zijn nagels niet meer goed bij kan houden of niet meer goed kan scherpen aan een krabpaal of boom kunnen ze te lang worden. Dit is vervelend voor je kat en de nagels kunnen makkelijker ingroeien of scheuren. Als de nagels te lang zijn moet je ze (laten) knippen.

Wanneer moet ik de nagels van mijn kat knippen?
Nagels van katten blijven groeien. Het buitenste laagje van de nagel wordt tijdens het scherpen van de nagels of tijdens de vachtverzorging verwijderd. Soms kun je deze losse nagelhulsjes in huis vinden. Onder deze nagelhuls groeit alweer een nieuwe, scherpe nagel. Als je de nagels van je kat regelmatig knipt kan het voorkomen dat de oude nagelhuls met de nieuwe nagel vergroeit. Dit kan vervelende problemen opleveren. Je moet de nagels van je kat dus alleen knippen als het echt nodig is.

Als je kat heel vaak met zijn nagels in meubels, kleedjes etc. blijft hangen of als je kat hoorbaar met de nagels op de vloer tikt tijdens het lopen kan dit erop wijzen dat je kat echt te lange nagels heeft. Deze te lange nagels gaan kromgroeien en uiteindelijk in het leven prikken. Dit is erg pijnlijk en kan voor een vervelende ontsteking zorgen. In dat geval moet je de nagels dus regelmatig knippen.

Duimnagels hebben een grotere kans op ingroeien omdat deze minder in contact komen met de ondergrond. Controleer deze dus regelmatig.

Thuis doen of naar de dierenarts
Nagels knippen kunt je zelf thuis doen. Bij de dierenspeciaalzaak zijn hiervoor verschillende handige nagelscharen te koop. Bij witte nagels is het leven makkelijk te zien (dit schemert roze door). Bij zwarte nagels is dit moeilijker. Soms knip je in het leven en ontstaat er een bloeding. Deze bloeding stopt vaak vanzelf en kan niet zoveel kwaad. Als het echt erg is kunnen wij op de praktijk de bloeding stelpen.

Als je de nagels van je kat niet zelf durft te knippen kunnen wij dit voor je doen. Wij kunnen je ook laten zien hoe je dit thuis het best aan kunt pakken, zodat je het in het vervolg misschien wel zelf durft te doen.
Onze Service