Huisdieren ABC

HOME/Kat – loopt mank

Mijn kat loopt mank

Als je kat mank loopt betekent dit dat hij of zij pijn heeft aan één van de poten. Door mank te gaan lopen ontziet je kat de zere poot en kan hij/zij zich toch voortbewegen zonder al te veel pijn. Bij manken is het belangrijk om de oorzaak hiervan te achterhalen en te behandelen. Zo kan je maatje zich zo snel mogelijk weer goed en zonder pijn voortbewegen.

Wat is de oorzaak?
Misschien heb je zelf al een idee wat de oorzaak van de mankheid is. Je kat is bijvoorbeeld ergens vanaf gevallen of heeft gevochten met een andere kat. Als je dit als eigenaar gezien hebt, heb je al een belangrijk inzicht in de mogelijke oorzaak van de pijn bij je huisdier.

Soms loopt je kat mank zonder dat je enig idee hebt waardoor dit komt. Plots of juist heel geleidelijk aan ontziet hij of zij één van de poten terwijl je hiervoor nooit iets aan je kat gemerkt hebt.

De uiteindelijke oorzaak van het mank lopen kan variëren van een abces tot een botbreuk tot een heup of elleboog uit de kom. Ook artrose, kneuzingen of andere spierblessures kunnen de oorzaak voor het mank lopen zijn.

Wanneer naar de dierenarts?
Zoals aangegeven is mank lopen een uiting van pijn. Als je kat direct na een val of verstapping een aantal passen mank loopt, maar zich daarna hersteld dan is er geen reden om naar de dierenarts te gaan. Als de mankheid echter aanhoudt is het wel verstandig je kat te laten onderzoeken. Dit kan namelijk betekenen dat er iets mis is met één van de poten van je viervoeter.

Ook als je kat één poot volledig ontziet, met een poot sleept of naast manken ziek is (sloom, niet willen eten) moet je dier onderzocht worden.

Wat kan er aan gedaan worden?
De dierenarts zal je altijd vragen of je zelf een idee hebt van de oorzaak van de mankheid. Komt je kat buiten, is het een vechtersbaasje of kan hij of zij ergens vanaf gevallen zijn? Als jij als eigenaar iets kunt vertellen over de mogelijke oorzaak kan dit de dierenarts helpen om te bepalen wat er aan de hand is.

Vervolgens zal de dierenarts je kat uitgebreid onderzoeken. Tijdens het orthopedisch onderzoek worden de gewrichten van je kat bewogen en goed nagevoeld. Soms is aanvullend onderzoek nodig, in de meeste gevallen zal dit het maken van een röntgenfoto zijn. Op een röntgenfoto kan de dierenarts de botstructuren in beeld brengen en een mogelijke breuk zien. In een heel enkel geval is een CT-scan nodig om te bepalen waar je kat last van heeft.

Als de dierenarts onderzocht heeft waarom je kat mank loopt zal hij/zij op basis daarvan met je doornemen welke behandeling voor jouw huisdier het beste is. Soms is het probleem met rust en pijnstilling te verhelpen, soms zijn ingrijpendere behandelingen zoals een operatie nodig om je kat weer goed en pijnloos te laten lopen.
Onze Service