Huisdieren ABC

HOME/Kat – niest veel

Mijn kat niest veel

Niezen komt regelmatig voor hij katten. De klachten kunnen plots ontstaan of al langere tijd aanwezig zijn. Wat kan de oorzaak zijn en wat kun je eraan doen?

Wat kan de oorzaak zijn?
Er zijn een aantal oorzaken voor niezen die we regelmatig zien. Niesziekte is de meest voorkomende oorzaak van plotse of langdurige niesklachten. Bij acute niesziekte kan je kat ook flink ziek zijn, denk aan flink snotteren, ontstoken ogen, sloom en slecht willen eten. Bij chronische niesziekte is je kat meestal niet ziek en eet en drinkt nog gewoon goed.

Je kat kan ook iets vast hebben zitten in neus of keel. Als dit het geval is zie je vaak dat het niezen heel plots ontstaat en heel heftig is. Daarnaast kunnen poliepen, schimmelinfecties of ontstekingen van de neusholte niezen veroorzaken.

Wanneer naar de dierenarts?
Als je kat eenmalig niest (bijvoorbeeld omdat ze letterlijk haar neus ergens in gestoken heeft) en verder niet ziek is dan is er geen reden om met je huisdier naar de dierenarts te gaan. Als je kat echter plots bijzonder heftig niest/kokhalst, of naast het niezen ziek is of benauwd is dan is het wel verstandig om hem of haar snel te laten onderzoeken.

Ook als je kat al langere tijd niest en het niet vanzelf overgaat is de kans groot dat er meer aan de hand is.

Het is belangrijk om onderscheid te maken tussen niezen en hoesten. Niezen komt regelmatig voor katten, hoesten veel minder. In tegenstelling tot niezen wijst hoesten wel vaak op een meer serieuze onderliggende aandoeningen, denk hierbij aan hart- of longproblemen.

Wat kan er aan gedaan worden?
De behandeling van het niezen is sterk afhankelijk van de oorzaak ervan. Acute niesziekte kan meestal met medicatie ondersteund worden. In een aantal gevallen is het nodig zijn om verder onderzoek te doen, zoals een scopie van de luchtwegen of het maken van een röntgenfoto.

Wat kan ik zelf doen?
Bij meeste oorzaken van niezen kun je als eigenaar zelf niets doen behalve je kat op tijd laten behandelen door een dierenarts. Wel is het heel verstandig je kat laten vaccineren tegen niesziekte. Ook als je kat nooit buiten komt. Je kunt het virus dat niesziekte veroorzaakt gemakkelijk meenemen aan bijvoorbeeld je kleding. In een aantal gevallen is vaccineren verplicht, bijvoorbeeld als je kat naar een pension gaat. Zelfs na vaccinatie kan je kat soms nog niesziekte krijgen, maar ze worden in dat geval veel minder ziek dan zonder vaccinatie.
Onze Service