Huisdieren ABC

HOME/Kat – teken

Mijn kat heeft teken

De laatste jaren komen teken steeds vaker voor in Nederland. Waar moet je op letten als je kat een teek heeft en wat kun je eraan doen?

Hoe zie ik of mijn kat een teek heeft?
Teken zijn niet altijd makkelijk te vinden, zeker niet bij langharige katten. Ze zitten vaak in huidplooien, bijvoorbeeld in de oksels of liezen. Ook kun je ze regelmatig op de kop en rondom de oren vinden. Teken kunnen in grootte variëren naar gelang leeftijd en afhankelijk van hoeveel bloed ze gezogen hebben.

Waar kan mijn kat een teek oplopen?
Je kat kan overal buiten een teek oplopen. Zowel tussen de struiken als tussen planten en in het gras. Deze akelige parasieten zitten voornamelijk op lage en middelhoge planten en mossen. Van hieruit stappen ze gemakkelijk over naar mens en dier.

Teken zijn vooral in voor- en najaar actief, maar met de huidige klimaatverandering wordt de inactieve periode steeds kleiner.

Waar moet ik op letten als mijn kat een teek heeft?
Als je een teek ziet bij je huisdier, kun je deze het best zo snel mogelijk verwijderen. Dit kan met een speciale tekentang. Als je het niet zelf durft kunnen wij je helpen om de teek te verwijderen.

Bij mensen is het bekend dat je na een tekenbeet moet letten op een rode kring rondom de tekenbeet. Bij katten komt dit nauwelijks voor. Wel zie je vaak wat roodheid, verdikking of een korstje op de plaats waar de teek gezeten heeft. Dit is een lokale reactie, meestal ongevaarlijk en verdwijnt na 1 -2 weken vanzelf.

Kan mijn kat ziek worden van een tekenbeet?
Teken voeden zich met het bloed van je kat en kunnen op deze manier een aantal ziekten overbrengen. In Nederland gaat het meestal om de ziekte Hemobartonella Felis. Deze ziekte leidt tot ernstige bloedarmoede en kan uiteindelijk zelfs tot de dood leiden.  Ziekte van Lyme komt bij katten bijna nooit voor. Ziekteoverdracht vindt in de regel pas plaats na ongeveer 24-48 uur voeden, dus vroege verwijdering is erg belangrijk.

Als je kat veel teken heeft kan dit uiteindelijk ook tot bloedarmoede leiden.

Hoewel lang niet iedere teek ziekten bij zich draagt en lang niet iedere kat ziek wordt na een tekenbeet is het wel  in het belang van je huisdier om hem of haar preventief tegen teken te beschermen. Als je op vakantie gaat naar het buitenland gelden vaak speciale voorzorgsmaatregelen.

Hoe behandel ik mijn kat tegen teken?
Er zijn een aantal middelen op de markt om teken te bestrijden. Er bestaan middelen die je kat maar heel kortdurend beschermen. Bepaalde middelen doden de teek pas als deze je kat gebeten heeft, andere middelen werken juist afwerend. Deze laatste middelen voorkomen dat de teek zich aan je huisdier vasthecht en bijt.

Omdat teken ziekten overdragen tijdens het bloed zuigen kun je het best een teken afwerend middel gebruiken. Als je advies wil over het juiste anti-teken middel voor jouw kat, neem dan contact met ons op. Onze assistentes adviseren je graag zodat je kunt zorgen dat jouw kat goed beschermd is tegen teken, zowel in binnen- als buitenland. Let op: geef nooit een antitekenmiddel dat bedoeld is voor honden aan je kat. De werkzame stof permethrin is zeer giftig voor katten en kan dodelijk zijn.
Onze Service