Huisdieren ABC

HOME/Kat – vlooien

Mijn kat heeft vlooien

Vlooien zijn parasieten die zowel voor je kat als voor jezelf als eigenaar een hoop overlast kunnen geven. Vlooien voeden zich met het bloed van hun gastheer en veroorzaken flinke jeuk en irritatie bij je huisdier. Ook kan je kat een vlooienallergie ontwikkelen. Je kat is dan allergisch voor het speeksel van de vlo en krijgt van één enkele vlooienbeet overal vreselijke jeuk. Ook mensen kunnen allergisch zijn of worden voor vlooienbeten. Preventief behandelen tegen deze parasieten is dan ook in het belang van je kat, jezelf en je huisgenoten.

Hoe zie of mijn kat vlooien heeft?
Soms zie je als eigenaar de vlooien op of rond je kat, in dat geval is het duidelijk. Toch kan je kat ook last hebben van vlooien als je ze niet direct ziet.

Maar zo’n 5% van de vlooien zit op je huisdier zelf, de overige 95% zit in de omgeving van je kat. Denk dan aan de favoriete mand, de vloerbedekking of de stoffen bank.

Met een vlooienkammetje kun je vlooienpoepjes in de vacht opsporen. Vlooienpoepjes zijn kleine zwarte korreltjes. Op een witte ondergrond (bijvoorbeeld keukenpapiertje) kun je deze korreltjes nat maken. Als ze rood of donkerbruin afgeven is het zeer waarschijnlijk vlooienpoep.

Hoe krijgt mijn kat vlooien?
Je kat kan overal waar hij/zij in contact komt met andere honden of katten gemakkelijk vlooien oplopen. Ook in een besmette omgeving, binnen of buiten, kan je kat snel last krijgen van vlooien. Zelfs als je kat nooit buiten komt kun jij als eigenaar een vlo of vlooieneitje aan je mouw of onder je schoen meenemen. Eén vlo kan honderden tot duizenden eitjes leggen en zo kan een enkele vlo snel tot een flinke vlooienplaag leiden.

Hoe behandel ik mijn kat tegen vlooien?
Het is veel moeilijker om een vlooienplaag te bestrijden dan om deze te voorkomen. We adviseren dan ook om in het belang van je kat preventief te ontvlooien.

Hier zijn verschillende middelen voor. Niet ieder middel werkt even lang of is afdoende om je kat goed te beschermen. Sommige middelen maken de vlo onvruchtbaar, terwijl andere middelen de vlo juist verlammen en/of doden. Als je advies wil over het juiste ontvlooiingsmiddel voor jouw kat, neem dan contact met ons op. Onze assistentes adviseren je graag zodat je kunt zorgen dat jouw huisdier goed beschermd is tegen vlooien.

Waar moet ik op letten als mijn kat vlooien heeft?
Als je kat vlooien heeft is de eerste stap uiteraard ontvlooien met een goedwerkend middel. Houdt dit minimaal 6 maanden vol, de vlooieneieren kunnen tot 6 maanden overleven in de omgeving. Het best kun je, je kat het hele jaar door preventief ontvlooien. Ook in de winter overleven vlooien gemakkelijk bij onze centrale verwarming.

Stofzuig de plaatsen waar je kat ligt goed, gooi vervolgens de stofzuigerzak weg. Was dekentjes etc. op 90 graden Celsius en gebruik een goede omgevingsspray.

Daarnaast is het verstandig om je kat (extra) te ontwormen. Vlooien zijn drager van de lintworm. De kans is dus groot dat je kat een lintwormbesmetting heeft als hij of zij ook last heeft van vlooien.

Krijg je de vlooienbesmetting bij je maatje niet goed onder controle, laat het ons dan weten. Wij helpen je graag om een oplossing voor het vlooienprobleem te vinden.
Onze Service