Huisdieren ABC

HOME/Kat – verliest bloed/viezigheid uit vulva

Mijn kat verliest bloed/viezigheid uit de vulva

Als je niet gesteriliseerde poes bloed en/of viezigheid uit haar vulva verliest heeft ze mogelijk een baarmoederontsteking. Is je poes gesteriliseerd en zie je toch rode uitvloeiing? In dat geval kan het zijn dat je kat bloederige urine verliest en mogelijk een blaasontsteking heeft.

Hoe herken ik het?
Bloederige en/of vieze uitvloeiing kan wijzen op een baarmoederontsteking, een serieus probleem. Een baarmoederontsteking kan bij een niet gesteriliseerde poes altijd optreden, ook vlak na de geboorte van kittens. De ontstoken baarmoeder vult zich met pus. Soms loopt deze pus naar buiten en kun je vieze uitvloeiing zien. Meestal zal een kat dit zoveel mogelijk proberen weg te wassen. Soms is de baarmoeder gesloten en dan hoopt de pus zich vanbinnen op. Een dergelijke grote ontsteking zorgt ervoor dat je kat flink ziek wordt. Behalve de uitvloeiing kun je de volgende symptomen zien:
- Sloom/lusteloos
- Veel drinken en veel plassen
- Niet of slecht willen eten
- Soms oogt de buik wat opgezet

Wanneer naar de dierenarts?
Als je bovenstaande symptomen herkent bij je kat of als je twijfels hebt is het belangrijk om je huisdier zo snel mogelijk na te laten kijken door de dierenarts. Een baarmoederontsteking is onbehandeld erg gevaarlijk. Als de ontstoken baarmoeder in de buik kapot gaat, lopen de pus en ontstekingscellen in de buikholte. Als dit niet onmiddellijk behandeld wordt overlijdt je kat.

Wat kan er aan gedaan worden?
Om te bepalen of je kat echt een baarmoederontsteking heeft zal in de meeste gevallen een echo gemaakt worden. Als blijkt dat er sprake is van een baarmoederontsteking moet dit meestal operatief verholpen worden. De baarmoeder wordt dan in zijn geheel verwijderd.

Het operatief verwijderen van de baarmoeder is vaak de beste kans op genezing, maar het is een spannende operatie waarbij je al flink zieke kat onder het mes gaat. Soms is het nodig je huisdier eerst te stabiliseren met infuus en medicatie. Veel beter is dan ook om te voorkomen dat je kat een baarmoederontsteking krijgt!

Hoe voorkom ik dat mijn kat een baarmoederontsteking krijgt?
Een baarmoederontsteking kun je voorkomen door je poes te laten steriliseren. Tijdens de sterilisatie worden de eierstokken verwijderd. Dit zorgt ervoor dat de baarmoeder inactief wordt en een baarmoederontsteking niet meer op kan treden.

Als je geen nestje wil adviseren wij dan ook  altijd om je kat om gezondheidsredenen te laten steriliseren. Wij raden het gebruik van de poezenpil (anticonceptiepil voor katten) af omdat deze het ontstaan van baarmoederontsteking juist kan bevorderen.
Onze Service